Dezynfekcja Kraków odkażanie
Zgodnie z definicją encyklopedyczną dezynfekcja (odkażanie) jest niszczeniem drobnoustrojów chorobotwórczych i ich form przetrwalnikowych środkami fizycznymi i chemicznymi.
Z pojęciami dezynfekcji wiążą się następujące określenia:
- sterylizacja - niszczenie wszystkich mikroorganizmów
- sanityzacja - redukcja ilości drobnoustrojów do "bezpiecznego" minimum
- antyseptyka - niszczenie drobnoustrojów znajdujących się na powierzchni żywych tkanek
Stosowane metody dezynfekcji w obiektach naszych klientów dobieramy w zależności od potrzeb i charakteru pomieszczeń. Zabiegi wykonujemy w czasie, gdy użytkownicy obiektów są nieobecni, by nie narażać ich na bezpośredni kontakt ze środkami dezynfekcyjnymi. Pomieszczenia w których spożywa się, przygotowuje, bądź przechowuje jedzenie odkażamy preparatami dezynfekcyjnymi, które dopuszczone są do użytku w obiektach z żywością.
Takie preparaty najczęściej produkowane są na bazie alkoholu, co sprawia, że szybko odparowują, pozostawiając sterylną powierzchnię.
Wszelkie zabiegi wykonujemy w oparciu o Plan Higieny Pomieszczeń.
Po zakończonej dezynfekcji przekazujemy dokładne informacje, w formie protokołu wykonanej usługi dezynfekcji oraz ustnej instrukcji, o użytych preparatach. Dołączamy również ich karty charakterystyki.
W celu efektywnego, szybkiego i skutecznego wykonania zabiegów dezynfekcyjnych wprowadziliśmy
kod kolorów mopów i ścierek.